Kandidiazis; kanatlıların, mantarlar tarafından oluşturulan, performans düşüklüğü, depresyon ve diyare (İSHAL) ile karakterize bir hastalığıdır.  bu hastalık Sour crop İngilizce adından Türkçe’ye çevrilerek “ters kursak” olarak adlandırılmaktadır.

EĞER KUŞUNUZ;

  • Hiçbir şey yemiyor
  • Gagasını açtığınızda, ekşi kokuyorsa
  • Çok zayıflıyor (kuruma)
  • Kursak su ile doluysa
  • Sık Sık Kusma – Bu kusmuk oldukça rahatsız edici bir kokuya sahip ise kandidiazis olma riski çok yüksektir

 

Kursağın hemen altında yer alan bezlimide de şişme,

Kursaktaki tahıl içeriğinin ara sıra kusulması,

Ağızdan kan gelmesi gibi karakteristik belirtilerin yanı sıra,

Ağız içi ve damakta beyaz mantar tabakalarına rastlanır.

Kuşlarda genel bir kayıtsızlık hali, ağırlık kaybı, performans kaybı, genç kuşlarda yavaş büyüme gibi sorunlar gözlenir. Hastalığın deride görülmesi durumunda telek çürümesi ve tüy yarılmaları gözlenmektedir.

Candida albans doğada yaygın olarak bulunan bir mantardır ve sağlıklı hayvanların sindirim sisteminde bulunur. Herhangi bir mikrobiyal dengesizlik veya stres durumu candida’ların aşırı üremesine ve lezyonların oluşumuna sindirim sisteminde ve gaga ve solunum sistemi dahil diğer organlarda sorunlara neden olabilir . Candida ayrıca cildi, tüyleri, gözleri ve üreme sistemini de enfekte edebilir, Hastalığın meydana geldiği yerlerde, genellikle hijyenik olmayan çevre koşulları ile birlikte uzun süreli aşırı antibiyotik kullanımı ile ilişkilidir. Özellikle A vitamini eksikliği olan kuşlar daha hassastır.

 Tüm kanatlılar ve memeliler hastalığa karşı duyarlıdır.

Mantar mikrobunun yerleşerek hastalığa neden olduğu bölge, proventriculus olarak da adlandırılan ve kursaktan sonra yemlerin geçtiği ilk durak olan bezlimidedir.
Kümes hayvanları, serçeler, su kuşları ve güvercinler gibi bir çok kuş türünde yaygın olarak gözlenen bir hastalık türüdür. Bu mantar daha çok bozuk yem üzerinde bulunmaktadır. Güvercin ve kuşlara bayat ve küflü yem verilmesi hastalık riskini çok artırmaktadır. Güvercinlere verdiğimiz yemlere mutlaka dikkat etmemiz gerekmektedir. Verilen yemlerin taze olduğunun göstergesi bu yemlerin çimlenme yeteneğini kaybetmemiş olmasıdır.

Ağız ve farinx de beyaz plaklar (tabakalar) gelişmiştir. Kursak beyazlaşmıştır ve pamuksu havluya benzer adezyonlar görülür. Bezlimide de küçük yaralara neden olmaktadır. Bu yaralar ufak boğumlar oluşturarak zaman zaman bir aşağıda yer alan ve taşlık adı ile bilinen kaslımideye yemlerin geçişini engellemektedir. Bu durum bezlimide de yemlerin birikerek buranın şişmesine neden olur. Bu şişlik bezlimideyi çevreleyen kan damarlarına basınç yapar ve yer yer bu damarların patlayarak kanamasına neden olur. Bu kanama güvercinin ağzından kan gelmesi şeklinde kendini gösterir. Bazen yuva içinde yerde gördüğümüz ve anlam veremediğimiz kan birikintilerinin nedeni bu tür bir kanama olabilir.
Bezlimidenin bu şekilde tıkanması aynı zamanda kursakta şişmeye de neden olur ve kuş ara sıra kusarak bu birikintiyi atmaya çalışır. Kusmuğun kokusu, normalden daha kötüdür. Özet olarak kursakta şişme ve zaman zaman tahıl içeriğinin kusulması ile birlikte ağızdan kan gelmesi gibi durumlar bize kuşumuzda kandidiazis hastalığının bulunduğunu göstermektedir. Bunun yanı sıra ağız içinde veya damakta görülen küçük beyaz mantar oluşumları hastalığı belirlememizi sağlar.
Daha net olan bu göstergelerin yanı sıra, kayıtsızlık, iştah kaybı, ağırlık kaybı, kuşun performansında düşme, genç kuşlarda yavaş büyüme, yetişkin kuşlarda telek çürümesi ve tüy yarılması gibi durumlar bu hastalığın diğer belirtileridir.

Mantar ve solunum yolu enfeksiyonu
Mantarlar solunum sistemini enfekte edebilir mi? 

Evet. Çok sayıda mantar sporunun kısa bir süre boyunca solunması halinde, hava keselerini şiddetli bir şekilde tahriş edebilir ve bu da onların içine sızan enflamatuar sıvının insanlarda astıma benzer semptomlara neden olmasını sağlayabilir. Çok az sayıda mantar sporunun hava keselerine derinlemesine solunması durumunda bile, orada çimlenme ve büyüme potansiyeli vardır. Bu, kuşun sağlığı üzerinde yıkıcı bir etkiye sahiptir ve enfekte bir kuş sadece nefes almakta zorlanmakla kalmaz, aynı zamanda kendi başına ciddi bir şekilde hastalanır. Daha az yaygın olarak, mantarlar deride, sinüslerde, akciğerlerde veya başka yerlerde dahili olarak büyüyebilir. 


Genel olarak güvercinlerde fungal hastalık daha iyi bakılmamışsa (zaten zayıflamışlarsa) ya da zayıf bir diyete maruz kalıyorlarsa, özellikle de A vitamini açısından düşük olanlarda meydana gelirler. Güvercinler için mevcut havanın temiz ve taze olduğundan emin olun. 

Mantarlar genellikle nemin olduğu yerlerde büyürler ve bu nedenle, tüneklerin altında biriken ve yuva çanaklarının etrafında biriken ıslak pislikler her zaman bir risktir. Benzer şekilde, yarışta kullanılan saman küflü hale gelebilir ve düzenli olarak değiştirilmezse bir mantar kaynağı haline gelebilir. 

KURSAK MANTARI VARSA 5 GÜN VİTALİTY İMPROVER VERİLİR. SONRASINDA DÜZENLİ OLARAK Haftada bir gün VİTALİTY İMPROVER  uygulanarak koruma sağlanır. Yem gözden geçirilir.  VİTAMİNO TOTAL ile A vitamini takviyesi yapılır. Islak ve nemli zeminler temizlenir. İyi bir havalandırma sağlanır.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here